- Fri fragt ved køb over 3000 kr
- Levering inden for 2 hverdage
- Landsdækkende service
Oprindelse, ristning, brygmetode, pris, friskhed og emballage. Det er seks ting, der er gode at tage udgangspunkt i, når du skal have den bedste kaffe. De giver dig nemlig gode forudsætninger for at vælge de bedste espressobønner til kontorets kaffemaskine.
Kaffebønnernes oprindelse har stor betydning for, hvordan de smager. Kigger man sig omkring i verden, er der nemlig stor forskel på, hvordan kaffen dyrkes, høstes og ristes. Lokale forhold som jordbund og klima sætter også sit aftryk på kaffesmagen.
Herunder giver vi dig en kort introduktion til de smage, der kendetegner kaffen, fra syv af de største kaffeproducenter i verden. Der er altså ikke et entydigt svar på, hvor de bedste kaffebønner kommer fra, men når man får en god kop kaffe, kan det godt betale sig at undersøge, hvilken espressobønne den er brygget på – og finde ud af, hvilke smage der gør det til den bedste kaffe for jer. Er det Robusta eller Arabica? Er den fra Syd- eller Mellemamerika, Afrika eller Asien? Bemærk i øvrigt, at de færdigblandede poser med kaffe ofte indeholder en blanding af kaffebønner fra forskellige steder i verden.
Efter kaffebønnerne er høstet, skal de ristes. Måden det bliver gjort på varierer fra sted til sted, og det har stor betydning for, hvordan kaffen smager. Man skelner groft sagt mellem lys-, medium- og mørkristede kaffebønner - herunder kan du læse om de forskellige ristninger:
Lysristede kaffebønner har traditionelt en tør, lysebrun overflade. De er syrlige og har en frugtagtig duft - og så har de lyse kaffebønner et højt koffeinindhold. Skal kaffen på arbejdspladsen give ekstra energi til morgener eller sene arbejdstimer, så er den lysristede udgave af kaffebønner, med en vis sandsynlighed, den bedste kaffe til kontoret.
Mørkristet kaffebønner ristes, til de når en temperatur på 220-240°C. Denne ristning giver kaffebønnerne en mørkebrun, olieret overflade og en kraftig smag og aroma. De mørkristede kaffebønner er de mindst syrlige og har et mindre koffeinindhold end de to andre typer.
Mediumristet kaffebønner har en mørkere og mere fyldig smag end den lysristede kaffebønne. Til gengæld indeholder denne type kaffebønner lidt mindre koffein end den lyse slags. Bemærk også, at mediumristede kaffebønner har en lidt mørkere overflade end den lysristede.
Grønne kaffebønner er til dig, som selv ønsker at styre ristningen. De bedste kaffebønner er nogle, som er ristet lige efter din smag. Og det har du gode muligheder for med grønne kaffebønner.
Grønne kaffebønner er nøjagtigt ligesom de kaffebønner, du køber i poser - de er bare ikke blevet ristet endnu. Vil du selv kontrollere ristningen, så er det altså en god mulighed for at styre processen. Og det er faktisk ret enkelt at riste kaffebønner. Du kan nemt riste kaffebønnere på en pande og med en såkaldt “drum” rister, så du får den bedste kaffe ud af espressobønnerne.
På de fleste caféer bruger man i dag lysristede single-origin kaffebønner som espressobønner. De lysristede kaffebønner giver nemlig espressoen den helt rigtige smag, hvorimod en mørkere ristning let kan resultere i en for bitter espresso. På samme måde kan man med fordel undgå kaffeblandinger og i stedet gå efter poser med hele bønner fra samme sted i verden.
Elsker du at lave filter- eller stempelkaffe? Du kan sagtens eksperimentere med forskellige blandinger og ristninger i jagten på de bedste kaffebønner og den bedste kaffe - ifølge din smag.
Find alle vores kaffevarianter herDer er ingen tvivl om, at der er en sammenhæng mellem pris og kvalitet, men billige espressobønner kan sagtens være gode - og de findes i mange forskellige varianter.
Hvis budgettet til kaffe er begrænset, så prøv med de billige kaffebønner til en start. Der findes et hav af kaffeblends, så mon ikke der er nogle, der falder i jeres smag, som værende den bedste kaffe. Hvis I gerne vil investere i en ekstraordinær god kop kaffe, så kan det godt betale sig at udskifte de billige kaffebønner med en lidt dyrere udgave.
Find en kaffe, der passer ind i jeres budgetKaffebønner begynder allerede at miste smag 14 dage efter ristningen. For en smagfuld kaffeoplevelse er det derfor afgørende at bruge friskristede kaffebønner. Og medregner man tiden med transport, og opbevaring før bønnerne når ud til hvor kaffen bliver brygget, så skal kaffebønnerne anvendes relativt hurtigt for at give den bedste smagsoplevelse.
Kaffebønner bliver dog – ligesom teblade - sjældent decideret dårlige, så længe de opbevares hensigtsmæssigt. Det vil sige, at de helst skal opbevares i lufttætte, mørke og ikke for varme eller fugtige omgivelser. Holdbarhedsdato og ristningsdato bør fremgå på kaffebønnernes emballage. Hele kaffebønner har en længere holdbarhed end formalet kaffe. Opbevares kaffebønnerne ordentligt, både før og efter emballagen bliver brudt, kan de holde sig længe – i ubrudt emballage kan de typisk holde op til et halvt til et helt år.
Og netop opbevaring og emballage er vigtig, da de fleste arbejdsplaner har et mindre kaffelager, hvor kaffebønnerne nemt kan komme til at stå i noget tid, før de anvendes. På grund af kaffes relativt hurtige smagsreduktion efter ristning – og betydningen af omgivelserne, bønnerne opbevares i – spiller emballagen en vigtig rolle i forhold til kaffens smag og kvalitet.
På udkig efter en ny kaffeløsning? Få personlig rådgivning her
Pakningen har stor betydning for, hvordan kaffebønnerne smager. Kaffebønnerne holder som nævnt bedst på smags- og aromastofferne, hvis de ikke er i kontakt med luft. Kig derfor efter bønner, der er pakket i en lufttæt pose med envejsventil - det betyder nemlig, at kuldioxiden fra bønnerne kan slippe ud, men at der ikke kan komme ilt ind. Det er med til at sikre, at bønnerne ikke bliver afgassede og smagløse efter ristning – og at I kan nyde den kaffe, som I mener er den bedste kaffe, i længere tid.
Se vores udvalg af kaffebønner