• Levering inden for 2 hverdage.
  • Gratis fragt
  • Vi står klar til at hjælpe dig på 79 31 38 38

Sådan laver du en god kop kaffe

Den bedste kop kaffe er lavet på den rigtige måde, af de rigtige råvarer og med det rigtige udstyr. Men hvilken kaffemaskine skal I investere i? Og skal I købe formalet kaffe eller hele kaffebønner, og hvordan skal I  opbevare og dosere kaffen for at få den helt rigtige smag? Alt dette giver vi svar på i denne artikel. Her gennemgår vi seks faktorer, som har betydning for, hvordan kaffen smager.

1: Hele kaffebønner eller formalet kaffe

Formalet kaffe mister hurtigere smag end hele bønner. Den bedste kop kaffe er derfor brygget på bønner, der males lige inden du sætter kaffen over. Det betyder ikke, at der ikke kan komme en god kop kaffe ud af formalet kaffe, men ønsker man en optimal smagsoplevelse, skal man altså vælge hele bønner og investere i en god kaffekværn - det bedste resultat får man nemlig med et ensartet resultat. 

På udkig efter en ny kaffeløsning? Få personlig rådgivning her

2. Dosering

Det er vigtigt, at kaffen doseres rigtigt. Det har nemlig en afgørende betydning for, om du får lavet en god kop kaffe. Der er som regel anvisninger på pakkens bagside, og de er gode at følge - alternativt kan du bruge tommelfingerreglen der siger, at der skal ca. 7 gram kaffe til 1,5 dl vand og 45 gram til en liter vand. 

Kort sagt: Korrekt dosering er et vigtigt led i jagten på at lave den bedste kop kaffe.  

3. Valg af maskine

Pris og kvalitet hænger ofte sammen. Det gælder også for kaffemaskiner. Ønsker I at give medarbejderne optimale muligheder for at lave en god kop kaffe i pausen, så er det her, I skal investere. Kaffemaskiner fås fra 1.000 kr. og helt op til 200.000 kr., og det kan være svært at finde den helt rigtige maskine i det store udvalg. Læg derfor et budget og overvej, hvilke funktioner maskinen skal have, hvilke varianter I skal kunne bestille og hvor meget rengøring og vedligehold maskinen kræver.

Læs også anmeldelser og tal med andre om deres oplevelse af maskinen - på den måde sikrer I, at I får mest muligt ud budgettet og giver de ansatte gode forudsætninger for at lave den bedste kop kaffe i pausen.  

Er du på udkig efter en ny kaffemaskine til kontoret? Se, hvordan du vælger den helt rigtige i vores guide her.  

4. Bryggemetoder

Bryggemetoden har stor betydning for, hvordan kaffen ender med at smage. Herunder gennemgår vi tre af de mest udbredte metoder - måske bringer det dig et skridt tættere på at kunne brygge den bedste kop kaffe. 

Filter 

Filterkaffe er danskerne favorit og en af verdens mest udbredte bryggemetoder - blandt andet fordi den er simpel og ikke kræver avanceret udstyr. Metoden er med andre ord en sikker vinder til såvel arbejdspladsen som private hjem.   

Filterkaffe kan enten laves på en filterkaffemaskine eller ved at male bønnerne med en kaffekværn, hælde dem i et filter og lade kogende vand løbe gennem filteret – begge bryggemetoder giver en smagfuld sort kaffe med en intensitet, som de fleste kan være med på.  

Espresso 

Der er en god grund til, at espresso bruges som basen i mange af de kaffedrikke, vi kender. Den har nemlig en stærk og fyldig smag, som de fleste kan lide og som mange kaffeelskere sværger til.  

Et espressoshot brygges traditionelt på 20-25 sekunder under tryk på 9 bar med mindst 7 gram kaffebønner.

Stempelkaffe

Stempelkaffe er en nem måde at brygge en god kop kaffe på. Den har en simpel fremgangsmåde og kræver blot en stempelkande - det er altså let at gå til for medarbejderne på kontoret, der gerne vil have en god kop kaffe i pausen. Til gengæld er både dosering, vandtemperatur og trækketid op til den enkelte.

Andre opskrifter på en god kop kaffe 

Der findes et utal af bryggemetoder, og hvis opskriften på den bedste kop kaffe ikke er at finde blandt de tre mest populære, så kan du måske prøve metoderne herunder:

Full immersion brewing 

Full immersion brewing er et godt alternativ for personer, der elsker filterkaffe eller stempelkaffe. I stedet for langsomt at lade kaffen løbe gennem filteret eller vente på, at den er klar til at blive stemplet, så lader man kaffen trække frit i vandet i nogle minutter, inden man sorterer kaffegrumset fra. Det giver en autentisk og smagfuld kop kaffe. 
 

Pour over

Pour over-metoden får kaffens rene smag frem. Ifølge flere kaffeeksperter er denne metode nøglen til den brygge den bedste kop kaffe, men det kræver både tålmodighed og fokus at opnå det ønskede resultat.   

Sådan laver du pour over kaffe: Sæt et kaffefilter på en kande og hæld vand igennem filteret for at rense det. Tøm derefter kanden for vand. Fordel 16 gram kværnet kaffe jævnt i bunden af filteret og væd kaffen i 92-96 grader varmt varm. Herefter hælder du resten af vandet igennem filteret, og når vandet er løbet igennem, er du klar til at nyde en god kop kaffe.   

5. Vandkvalitet og -temperatur

Er man kaffeelsker med stort K, så har man også vandet in mente, når man brygger kaffe. Den bedste kop kaffe er nemlig lavet på vand med den helt rigtige temperatur. De fleste mener, at det perfekte kaffevand er 92-96 grader varmt. 100 grader varmt vand ender nemlig med at skolde kaffebønnerne og det bringer de bitre smagsstoffer frem, mens for koldt vand ofte ender med kaffe, der ikke smager af meget.   

Vandkvaliteten har også betydning for, hvordan kaffen smager. Vil man lave den bedste kop kaffe, skal man sørge for, at den er brygget på blødt vand – altså vand med lavt kalkindhold. De fleste steder kan det sagtens være vand fra hanen, men bor man et sted, hvor vandet er kalkholdigt, så kan man med fordel bruge kildevand. På de fleste arbejdspladser er kaffeforbruget dog så stort, at det ikke er en mulighed.

6. Opbevaring og holdbarhed

En god kop kaffe er brygget på bønner, der smager af noget. Derfor er det vigtigt at sørge for, at kaffebønnerne bevarer smagen efter åbning. Det kan man blandt andet gøre ved at sørge for, at de bliver opbevaret rigtigt.  

Der er tre ting, der nedbryder aromastofferne i kaffebønner. Det er ilt, varme og fugtighed. Sørg derfor for at pakke kaffen i en lufttæt emballage og placer den et tørt sted ved stuetemperatur. Den rigtige opbevaring er altså nøglen til at bevare smagen, og det er en forudsætning for at lave en god kop kaffe.  

Tænk også over, hvor lang tid du opbevarer kaffen. Kaffe mister uundgåeligt smag over tid - og især når posen har været åben, så det er ikke nødvendigvis en god idé at have et lager af kaffe liggende. En god tommelfingerregel er at bruge kaffen inden for 1-2 uger. 

Kaffesirupper gør forskellen

Der er en stigende interesse for smagstilpassede drikkevarer, som går ud over de traditionelle kaffeoplevelser. Kaffesirup er en populær måde at tilføje smag til både varme og kolde drikke. Med et udvalg af kaffesirupper i forskellige smagsvarianter, kan I eksperimentere med smagskombinationer og skabe skræddersyede drikke, der passer til individuelle præferencer.