• Levering inden for 2 hverdage.
  • Gratis fragt
  • Vi står klar til at hjælpe dig på 79 31 38 38

Ristning af kaffebønner

Forskellen på lys, medium og mørk mørkristet

Kaffe bliver ofte beskrevet efter hvilken farve, der er på bønnerne. Er de lyse, medium eller mørkristet? Hver type kafferistning går igennem sin egen proces, så hver kop kaffe har sin egen unikke aroma. Men hvad er egentlig forskellen mellem lys, mellem og mørkristet kaffebønner, og hvordan opstår disse forskelle?

Lysristet kaffe

Ordet afslører det allerede; kaffebønnerne som er lysristet har også en lys farve. Denne lyse farve opstår, når man rister bønnerne i kortere tid. På lysristet bønner finder man ikke noget olielag, da de steges på en relativt lav temperatur. På grund af den milde ristningsprocess kommer kaffens naturlige smag godt igennem. 

Smag: Mild og lidt syrlig.

Mediumristet kaffe

Mellemristet kaffebønner ristes i lidt længere tid end lysristet bønner, hvilket giver dem en mørkere farve. På mediumristet bønner findes heller ikke noget olielag, da temperaturen under kafferistningen endnu ikke er høj nok til, at dette kan ske. Den naturlige smag af kaffe kan stadig smages med en mediumristet kaffebønne, men giver også plads til lidt flere aromaer og en fyldigere smag på grund på af den længere ristetid.

Smag: Let syrlig med en bitter eftersmag.

Mørkristet kaffe

Er det chokolade, eller er det kaffebønner? Det kan måske være effekten af mørkristede bønner. Mørkristet kaffebønner får den mørke farve på grund af den længere ristningstid. På mørkristet bønner findes et olielag, som opstår på grund af den høje overfladetemepratur ved kafferistning. På grund af den lange ristningstid ved høj temperatur er næsten alle de naturlige smagsnuancer fra kaffen erstattet med forskellige aromaer som kommer frem under ristnignen.
Dette gør mørkristet bønner meget velegnet til at lave espresso.

Smag: Bitter og fyldig

Vælg den rigtige kafferistning

Hvilken kafferistning egner sig bedst til hvilke typer kaffe? På grund af den subtile karakter er en lysristet kaffe et godt match til dem, som elsker sort kaffe. Mediumristet anbefales til kaffedrikkere, som bedst kan lide en lidt bitter eftersmag. Mørkristet egner sig bedst til f.eks. en espresso. Denne kafferistning kan derfor bruges til at lave cappuccino, latte macchiato eller iskaffe.

Se alle vores forskellige hele bønner og espressobønner, og vælg den roast som passer til din virksomhed!

Hvilken kafferistning indeholder mest koffein?

"Jo mørkere kafferistning, jo mere koffein"

Dette er faktisk en misforståelse: Lysristet kaffebønner har faktisk et højere koffeinindhold.

Kaffesirupper gør forskellen

Der er en stigende interesse for smagstilpassede drikkevarer, som går ud over de traditionelle kaffeoplevelser. Kaffesirup er en populær måde at tilføje smag til både varme og kolde drikke. Med et udvalg af kaffesirupper i forskellige smagsvarianter, kan I eksperimentere med smagskombinationer og skabe skræddersyede drikke, der passer til individuelle præferencer.