• Fri fragt ved køb over 3000 kr
  • Levering inden for 2 hverdage
  • Landsdækkende service

Hvornår kom kaffe til Danmark?

Kaffens historie i korte træk

Fra det Østafrikanske bondesamfund til den verdensomspændende
milliardindustri og verdens andenstørste handelvare – kaffen har en lang og
interessant historie. I artiklen kan du læse den korte fortælling om kaffens
oprindelse. En fortælling, der starter i det 9. århundrede og slutter i de danske hjem.

900-tallet:

Før kaffe blev en varm og velsmagende drik

Kaffe stammer fra Etiopien, og de første historier om kaffeplanten stammer helt tilbage til det 9. århundrede. Her fik hyrden Kaldi travlt med at holde styr på sine geder, som var blevet helt euforiske, efter at have spist bærrene fra en kaffeplante. Senere begyndte etiopierne at tygge på kaffebærrene for at opnå samme effekt – der skulle dog gå flere hundrede år, inden man opdagede, at kaffeplantens bær kunne blive til en varm og velsmagende drik.

1500-tallet:

Tørret, ristet og overhældt med kogende vand

I jagten på en bedre smagsoplevelse fandt man midt i 1500-tallet på at tørre, riste og overhælde kaffebønnerne med kogende vand. Resultatet blev en drik, der minder om den vi i dag kender som kaffe. Det var også i 1500-tallet, at kaffe for første gang blev brygget af andre end etioperne selv. I Yemen, Egypten og andre steder på den Arabiske Halvø begyndte man nemlig at kopiere den etiopiske drik.

1600-tallet:

Fra lokal drik til global eksportvar

I mange år forblev kaffen en lokal drik, som kun blev brygget og nydt i Østafrika og på den Arabiske Halvø. Der var meget hemmelighedskræmmeri omkring drikken, og måske er det netop derfor, at der gik flere hundrede år før kaffeplanten for første gang blev dyrket og forarbejdet andre steder i verden. Det skete i 1615, da hollænderne som de første formåede at smugle kaffebønner ud af Yemen – dem tog de med til forskellige plantager i Sri Lanka og i Indonesien, som dengang var hollandske kolonier.

Efter at hollænderne brød kaffemonopolet, spredte produktionen sig til Brasilien, Indien og Centralamerika – områder, der i dag er store spillere på det globale kaffemarked. Fælles for alle kaffeproducenterne var, at de lå tæt på ækvator, hvor klimaet var egnet til at dyrke kaffeplanter – eller på det geografiske område, man i dag kalder for kaffebæltet.

Hvornår kom kaffe til Danmark?

Der gik mere end 40 år fra hollændere smuglede kaffen ud af Yemen og til den første kop kaffe kunne nydes i Danmark. Vi skal tilbage 1660’erne for at finde de første nyheder om kaffe i Danmark. I 1669 skrev hofpoeten Anders Bording blandt andet: “I disse tider oplever man, at noget nyt og sært føres til de nordiske lande. Man kalder det koffi” og i 1672 kunne flere apoteker offentliggøre, at de havde kaffe på lager.

Men tilbage til kaffens historie. På tidslinjen mangler vi nemlig én vigtig begivenhed, der har været afgørende for, at vi i dag kan nyde al den kaffe, vi overhovedet kan drikke: Industrialiseringen i 1800- og 1900-tallet.

1800-tallet:

Fra overklassedrik til folkeeje

Der gik nogle år fra kaffe blev importeret og til den blev folkeeje i Danmark. Frem til 1730’erne var kaffe forbeholdt det bedre borgerskab og var især et populært supplement til eftermiddagsteen på præste- og herregårde. Herefter blev drikken udbredt til andre samfundsklasser, men det var først i slutningen af 1800-tallet, at kaffe blev en vare, selv bønderne havde råd til.

1900-tallet:

Industrialisering af kaffeproduktion

Industrialiseringen satte for alvor kaffe på verdenskortet og fra 1830’erne og frem til i dag er produktionen eksploderet. Dengang var den globale produktion 2,5 millioner sække årligt, mens der i dag produceres knap 170 millioner sække kaffe, som eksporteres fra landene i kaffebæltet og til kaffeelskere over hele verden. Det var også i denne periode, at kaffe for alvor blev en drik for hele befolkningen.

Det 20. århundrede:

Blomstrende caféliv og nye kaffevarianter

Siden kaffen blev allemandseje, er der sket meget. Der er kommet nye bryggemetoder til, og vi har fået bedre udstyr. Det startede allerede i 1901, da italienske Luidi Bezzera producerede den første espressomaskine. En anden faktor var det opblomstrende caféliv som betød, at man i de større byer kunne smage nye kaffevarianter på hvert et gadehjørne. I 1990’erne kunne danskerne for første gang smage café latte og der gik ikke lang tid, før enhver kaffeelsker med respekt for sig selv, ejede en espressomaskine og en mælkeskummer. Siden er det eksploderet med nye kaffetyper, og udviklingen ser ud til at fortsætte.

Det 21. århundrede:

Hvor er vi i dag?

Vores kaffeforbrug er et tydeligt bevis på, at kaffen er en højtelsket drik og at Danmark er et rigtigt kaffeland. I dag drikker danskerne nemlig 4,2 milliarder kopper kaffe om året. Vi nyder kaffe hvor som helst, når som helst og på alle mulige måder. Om morgenen, eftermiddagen, inden sengetid. Derhjemme, på arbejdet, på farten, på caféen eller når vi er på besøg hos gode venner. Vi nyder alle former for kaffe som for eksempel kraftige espressoshot, Americano, Cortado og lækre mælkevarianter som Cappuccino eller latte.

Til dig der ønsker at blive en rigtig kaffenørd!