- Fri fragt ved køb over 3000 kr
- Levering inden for 2 hverdage
- Landsdækkende service
99,8 % (kilde: www.csr.dk) af al kaffegrums ender som affald, men det er der ingen grund til. Resterne af de kværnede kaffebønner kan nemlig bruges til utroligt mange ting, både på arbejdspladsen og i hjemmet. Her i artiklen kan du blive klogere på de mange måder, du kan genanvende kaffegrums på.
Kaffegrums fungerer glimrende som gødning i haven, i køkkenhaven og til stueplanter. Det gør det blandt andet fordi kaffegrums indeholder kvælstof, kalium og fosfor, som er de 3 vigtigste næringsstoffer til planter. I de følgende afsnit får du lavpraktiske tips til, hvordan du får det optimale ud af dine kafferester og et indblik i hvilke planter og blomster, der især har glæde af kaffegrumsens egenskaber.
Dine potteplanter vil med al sandsynlighed nyde godt af kaffegrums og måden, du gøder planterne på, er meget simpel. Når kaffegrumsen er tørret, strør du det bare let på jorden omkring din stueplante – det eneste du skal være opmærksom på er, at for meget koffein kan give din plante et “chok” og have en negativ effekt. Det gælder især, hvis du bruger kaffegrums som gødning på friske frø eller unge planter. Vær derfor påpasselig med mængden af kaffegrums.
Kaffegrums har et højt syreindhold og er derfor velegnet som gødning i surbundsbede.
Det betyder, at du med fordel kan bruge det som gødning til:
Udover at kaffegrums fungerer godt som gødning til planter og blomster, der trives i jord med lav PH-værdi, så kan kaffegrums faktisk også være med til at ændre farven på hortensia, fordi den afhænger af jordens surhedsgrad. Det betyder, at du kan få blå hortensia i stedet for lyserøde, når du gøder jorden med kaffegrums!
Du kan også bruge kaffegrums som gødning til fx tomater, radiser, gulerødder, rabarber og forskellige krydderurter. Og så er det faktisk også muligt at dyrke forskellige svampe i kaffegrums. Bruger du meget tid på at dyrke dine egne grøntsager, så det er helt afgjort værd at forsøge sig med kaffegrums som gødning i køkkenhaven.
Vidste du, at du kan bruge kaffegrums mod mos i haven? Tørret kaffegrums på græsplænen kan faktisk være en billig og effektiv måde at slippe af med mos på. Kaffegrumsen indeholder nemlig stoffer som nitrogen, kalium og fosfor, der alle bidrager til at gøre græsplænen mere modstandsdygtig overfor fx mos. Alt du skal gøre er at tørre kaffegrumsen grundigt på et lag køkkenrulle og derefter sprede det ud over din græsplæne. En god tommelfingerregel er 50 gram grums pr. kvadratmeter. Herefter bør du vande græsplænen 2-3 gange om ugen.
Kaffegrums kan bruges mod en række uønskede dyr og insekter. Det er bl.a. effektivt mod bladlus, myrer og dræbersnegle, men det kan også holde kvarterets katte på afstand – de bryder sig som regel ikke om lugten af kaffe. Brænder du lidt tørret kaffegrums af, kan det faktisk også være med til at holde hvepse og myg væk, når du nyder sommervejret med familie og venner på terrassen eller i haven.
Tip: Kaffegrums kan også bruges til andre planter end dem, der vokser i et surbundsbed. Du skal blot sørge for at blande det tørrede kaffegrums op, så det er lige knap så syreholdigt. Du kan fx blande det med afklippet græs eller nedfaldne blade.
Kaffegrums skal altid sorteres som madaffald, medmindre du kan få gavn af kaffegrumsens mange gode egenskaber på andre måder – der er i hvert fald masser af anvendelsesmuligheder! God fornøjelse.
Hvis du ikke har grønne fingre, så kan kaffegrums også bruges til andre ting. Det kan fx være glimrende som eksfolierende ingrediens i en hjemmelavet bodyscrub. Det kan faktisk også fungere godt i en chokoladekage. Blend tørret kaffegrums, havregryn og mandler – så får du en “kaffemel”, der kan give din chokoladekage en lækker smag af kaffe.