- Levering inden for 2 hverdage.
- Gratis fragt
- Vi står klar til at hjælpe dig på 79 31 38 38
Kaffe stammer oprindeligt fra Østafrika, men i dag produceres kaffe mange forskellige steder i verden.
I denne artikel kan du blive klogere på, hvad der kendetegner de forskellige kaffelande - vi tager dig med en tur tværs over kaffebæltet – fra Mexicos højland til Sumatra i Indonesien.
Når du køber kaffe i supermarkedet er den med stor sandsynlighed produceret i Syd- eller mellemamerika. Området står nemlig for ca. 60 % af verdens kaffeproduktion, og de fleste af bønnerne dyrkes i Brasilien, Colombia og Guatemala – herunder kan du læse mere om, hvad der kendetegner bønnerne fra hvert af de tre lande.
Brasilien har et klima, der er perfekt at dyrke kaffe i – varmt og med få regnvejrsdage. Måske er det netop derfor, at en tredjedel af verdens kaffe har brasilianske rødder. Den brasilianske kaffe dyrkes især i den sydøstlige region, Mina Gerais, som står for over halvdelen af produktionen.
Brasiliansk kaffe har følgende kendetegn:
Smag/Aroma: Mild og sødmefuld, ofte med noter af karamel, chokolade, nødder og bær
Områder: Mina Gerais, São Paulo og Paraná
Bønner: Arabica
Eksport: 4.5 milliarder dollars (2019)
Den tropiske varme og de enkelte regnskyl giver kaffeplanterne gode betingelser for at vokse i Colombia, der er verdens andenstørste kaffeproducent. Colombia er især kendt for at producere ekstra milde kaffebønner i en uhørt høj kvalitet.
De colombianske kaffebønne har følgende kendetegn:
Smag/Aroma: Karamel og nødder
Områder: Antioquia, Caldas, Quindío, Risaralda
Bønner: Arabica
Eksport: 2.6 milliarder dollars (2019)
I Guatemala dyrker man kaffe i 2000 meters højde nær vulkanen Fuego. Det er blandt andet den vulkanske jord, som er rig på næringsstoffer og mineraler, der giver bønnerne en særlig karakter og kvalitet, som gør Guatemala til et højtelsket kaffeland. Kaffe fra Guatemala har følgende kendetegn:
Kaffe fra Guatemala har følgende kendetegn:
Smag/Aroma: Sødmefuld - noter af karamel, chokolade og nødder
Områder: Antigua
Bønner: Arabica
Eksport: 664 millioner dollars (2019)
Mexico er med længder Nordamerikas største kaffeproducent – faktisk skal man se langt efter de øvrige kaffelande på kontinentet. Det nordamerikanske klima er nemlig ikke særligt egnet til at dyrke kaffe i, og det er derfor kun i Mexico, Hawaii, Californien på Puerto Rico, at der produceres kaffe. Herunder kan du læse mere om Nordamerikas kaffemekka, Mexico
Mexico er et rigtigt kaffeland – her både drikker og dyrker man kaffe i stor stil. Den mexicanske kaffe dyrkes hovedsageligt i den sydlige del af Mexico, hvor bjergkæderne og junglen er med til at give kaffeplanten næring og bønnerne en dyb og karakteristisk smag.
Mexicansk kaffe har følgende kendetegn:
Smag/Aroma: Mild - noter af chokolade, nødder bær og karamel
Områder: Chiapas, Oaxaca, Pluma og Veracruz.
Bønner: Arabica (Bourbon)
Eksport: 262 millioner dollars (2019)
De fleste forbinder instinktivt kaffe med enten Afrika eller Syd- og mellemamerika og mange bliver overraskede over, at en stor del af verdens kaffe dyrkes og høstes i Asien. Her er storleverandørerne Vietnam, Indonesien og Indien – dem kan du læse mere om her.
Siden 1990’erne har Vietnam været den tredjestørste kaffeproducent i verden. Landet er kendt for sine mørke og intense robustabønner, der er dyrket i højlandet. Kommer du på disse kanter må du ikke gå glip af den lokale kaffedrik variant cà phê đá eller “cafe da”, som er sødet med kondenseret mælk.
Vietnamesisk kaffe har følgende kendetegn:
Smag/Aroma: Krydret, intens og bitter
Områder: I højlandet på grænsen til Laos
Bønner: Robusta
Eksport: 2.4 milliarder dollars (2019)
Indonesien er særligt kendt for Java-bønnen, der dyrkes på øen af selv samme navn. Udover Java, så producerer Indonesien også Robusta – det foregår længere østpå på øen Sulawesi og længere nordpå på Sumatra.
Indonesisk kaffe har følgende kendetegn:
Smag/Aroma: Fyldig med noter af nødder og chokolade
Områder: Sumatra, Sulawesi og Java
Bønner: Java (og Robusta)
Eksport: 879 millioner dollars (2019)
Den indiske kaffebønne er dyrket i den sydlige del af landet. Her bruger man en ganske særlig metode til at fremelske bønnernes karakteristiske smag. Bønnes lægges nemlig ud under monsunen, hvor de optager fugt fra regnen. Det kaldes også for “monsooning”. De indiske kaffebønner er særligt velegnede til espresso.
Indisk kaffe har følgende kendetegn:
Smag/Aroma: Mild sødme og krydret smag af kardemomme, peber og muskatnød
Områder: Karnataka, Tamil Nadu, and Kerala
Bønner: Arabica/Robusta
Eksport: 506 millioner dollars
Kaffe kommer oprindeligt fra Østafrika – nærmere bestemt fra Kaffa-provinsen i Etiopien, hvor man har dyrket kaffe siden 1500-tallet. Den dag i dag er Etiopien stadig ét af de lande, der producerer og eksporterer allermest kaffe i Afrika, men også Kenya, Uganda og Tanzania er verdenskendte kaffenationer.
Etiopiens milde klima giver gode muligheder for at dyrke kaffe, og så har man i Etiopien en gammel tradition for at tørre kaffebærrene i solen, hvilket man i dag i vid udstrækning holder fast i. Det er blandt andet det, der er med til at give den etiopiske kaffe sin særprægede smag.
Etiopisk kaffe har følgende kendetegn:
Smag/Aroma: Mild smag - noter af chokolade og søde bær, især blåbær
Områder: Mina Gerais, São Paulo og Paraná
Bønner: Arabica
Eksport: 4,5 milliarder dollar (2019)
Kaffebønner fra Kenya vokser i højlandet, nøjagtig som i Etiopien - af den grund vokser bønnerne ofte langsommere end i andre kaffeproducerende lande. Kenyansk kaffe er utroligt populært, både i Danmark og i resten af verden.
Kenyansk kaffe har følgende kendetegn:
Smag/Aroma: Dyb smag - noter af blomster, bergamont og citrongræs
Områder: Mount Kenya, the Aberdare Range, Kisii, Nyanza, Bungoma, Nakuru, Kericho
Bønner: Arabica
Eksport: 247 millioner dollars (2019)
Uganda er verdens førende producent af Robusta – og med god grund. Landets jord og klima er nemlig i særklasse, når det kommer til kaffeproduktion. Her kan man nemlig – som et af de eneste steder i verden – finde kaffeplanter der vokser vildt i regnskoven.
Kaffe fra Uganda har følgende kendetegn:
Smag/Aroma: Intens smag - noter af appelsin, te og blomster
Områder: Bugisu, Lake Victoria basin, Western Uganda og West Nile
Bønner: Robusta
Eksport: 393 millioner dollars (2019)
Der er en stigende interesse for smagstilpassede drikkevarer, som går ud over de traditionelle kaffeoplevelser. Kaffesirup er en populær måde at tilføje smag til både varme og kolde drikke. Med et udvalg af kaffesirupper i forskellige smagsvarianter, kan I eksperimentere med smagskombinationer og skabe skræddersyede drikke, der passer til individuelle præferencer.