- Fri fragt ved køb over 3000 kr
- Levering inden for 2 hverdage
- Landsdækkende service
Kaffe er en fantastisk drik, der i århundreder har været kendt i hele verden. Men hvordan bliver et kaffebær til en kaffeoplevelse? Vi forklarer processen. Klik på prikkerne i slideren herunder for at læse mere.
Kaffe kommer fra lande, som er placeret omkring ækvator. De vigtigste områder er Afrika, Latinamerika og Asien.
At dyrke gode kaffebær er en lang proces. Det tager tre til fem år at få kaffetræet til at producere bær. Efter 8 til 12 måneder modning kan bærene høstes. Bønnerne modnes ikke på samme tid og høsten sker løbende – enten med håndkraft eller maskiner.
Ved afpulpning fjernes skallen og frugtkødet, og efterlader de grønne bønner tilbage. Dette kan gøres på to måder: Den våde metode med vand (vasket) eller den tørre metode hvor bærene tørres i solen (uvasket).
De grønne bønner sorteres efter form og størrelse og eventuelle defekte bønner fjernes. Herefter klassificeres bønnerne efter kvalitet.
Før de rå kaffebønner ristes, sammensættes den rigtige blanding af bønner med forskellige egenskaber såsom smag og aroma. Disse kan komme fra forskellige sorter og områder.
Kaffebønnerne ristes for at få deres særlige karakteristiske farve, aroma og smag. Både ristetemperatur og ristningstid har afgørende betydning for smagen på kaffen. Jo mørkere en kaffebønne ristes, jo kraftigere og mere aromatisk bliver smagen.
Når bønnerne er ristet, er det vigtigt, at de afkøles straks. Dette sikrer, at bønnerne indkapsler deres mange aromaer.
De ristede kaffebønner males i en kaffekværn. Formalingsgraden afhænger af, hvordan kaffen efterfølgende skal brygges. Grov formalet kaffe anvendes til f.eks. stempelkander, mens fint formalet kaffe anvendes til f.eks. espresso- og friskbrygmaskiner.
Ved påvirkning af lys og ilt, aldrer kaffen hurtigt og mister aroma. En god emballage er nødvendig for at sikre en god kop kaffe.
Kaffeplanter vokser i områder med et tropisk eller subtropisk klima. De ideelle vækstbetingelser er en gennemsnitstemperatur på mellem 17°C og 23°C, høj nedbør og frugtbar jord. Robusta kaffeplanten kan gro i lavlandet, mens Arabica-kaffeplanten kun kan vokse fra 800 meter til ca. 2300 meter over havets overflade.
De optimale vækstbetingelser ses i et bælte, som er placeret i zonen omkring ækvator mellem 23º nordlig bredde og 25º sydlig bredde og udgør ca. 70 kaffeproducerende lande. Den største kaffeproducent er Brasilien, som leverer mere end en fjerdedel af verdens samlede produktion.
Arabicalande:
Robustaområder:
På udkig efter en ny kaffeløsning? Få personlig rådgivning her
Traditionelt serveres vietnamesisk kaffe med et par dråber kondenseret mælk, hvilket gør det mere af en dessert end en drik.
Det er uhøfligt at bestille en espresso to-go.
Sort tyrkisk kaffe er stærk og serveres typisk efter et måltid sammen med traditionelt tyrkisk slik.
I Bosnien har man for vane at tage en bid af et sukkerrør og lade den smelte under tungen, imens man tager en mundfuld kaffe.
At drikke kaffe i Etiopien er et ritual, som normalt varer mindst en time.
At bestille almindelig filterkaffe i Frankrig er no-go.
Smager du egentlig på kaffen? Der er 5 grundsmage, som vi bruger til at beskrive kaffens smag; salt, sur, sød, biter og umami.
Læs mere om smagsnuancerÅr 300: Ifølge en gammel fortælling opdagede en gedehyrde ved navn Kaldi kaffe i Etiopiens bjerge. Han så sine geder danse og hoppe rundt efter at de havde spist kaffebær. Munke fra et nærliggende kloster lavede en drik fra bærene og opdagede den spændende virkning af kaffe.
År 1400-1500: Araberne var de første til at lave kaffen, som vi kender den. Som tiden gik, blev kaffe en stadig vigtigere del af samfundet i Mellemøsten. Fra slutningen af det femtende århundrede stødte europæiske opdagelsesrejsende allerede dengang på datidens kaffebarer. Disse stammede fra Mekka.
År 1660: Det hollandske østindiske selskab (VOC) begyndte at handle kaffe med den arabiske havneby Mokka, og bragte i denne forbindelse selv kaffebønner til øen Java, hvor kaffeplantens vækstbetingelser viste sig at være særdeles gode. Da virksomheden begyndte at handle med kaffe, blev Amsterdam hurtigt hele verdens omdrejningspunkt for kaffehandel.
År 1753: Egbert Douwes og hans kone Akke Thijsses åbner deres købmand De Witte Os i byen Joure, Holland. Her skabte de grundlaget for det Douwe Egberts, vi kender i dag.
År 1950: Douwe Egberts begynder at levere kaffe internationalt. Denne udvikling fortsatte, da selskabet fusionerede med den amerikanske kaffegigant Sara Lee Corporation.
År 2015: Som følge af en fusion mellem DE MASTER BLENDERS 1753 og kaffeselskabet Mondelēz International opstår det største rene kaffeselskab i verden: Jacobs Douwe Egberts