- Fri fragt ved køb over 3000 kr
- Levering inden for 2 hverdage
- Landsdækkende service
Crema er det gyldenbrune lag på din espresso, som du helt sikkert har bemærket. Crema-laget er fyldt med aroma og smag, men det får typisk ikke så meget opmærksomhed, selv om det afslører meget om din kop kaffe. Er du nysgerrig på, hvad et crema-lag kan fortælle dig om din kop kaffe? Så bør du læse med her.
Cremaen på en espresso består af olier og sukkerarter, der frigøres, når kaffebønnerne males. Fordi olier flyder meget, dannes der et lag på kaffen. Farven og tykkelsen på dette lag kan variere meget, fra hasselbrun til meget mørkebrun og fra tyndt til meget tykt lag.
Hvis crema-laget på din kaffe er meget let, så smager kaffen nok ikke så stærkt. Hvorfor det? Vandet er formentlig ikke varmt nok, hvilket gør, at kaffen ikke kan opløses helt. Hvis man derimod har for varmt vand, vil der være for meget, der udvindes fra kaffen (overekstraktionen). Du kan genkende dette ved det mørke crema-lag, som et resultat af dette.
Vil du gerne have et pænt tykt crema-lag? Så er det vigtigt at bruge kaffebønner, der er friskkværnet. Jo længere tid det tager at male bønnerne, desto mindre crema kommer der på kaffen. Ristningen af bønnerne er også vigtig. Brug kaffebønner, der ikke er ristet for mørke. Jo mørkere ristning, jo flere olier og sukker er forsvundet fra kaffebønnerne.
På udkig efter en ny kaffeløsning? Få personlig rådgivning her
Et godt crema-lag giver din espresso en fyldigere smag
og sørger også for at eftersmagen varer længere end ved almindelig filterkaffe.
Ser det ud til at hele koppen er fyldt med crema, når du laver din espresso? Dette er et godt tegn! For så er kaffen nemlig helt frisk. Når kaffen er færdig med at rende ud af maskinen, skal man kunne se en tydelig forskel på kaffe og crema i glasset. Når man bruger ældre kaffe, dannes der normalt bare et tyndt crema-lag, der opløses efter kort tid.
Kommer der slet ikke et crema-lag på din kaffe? Dette kan have to årsager. Det kan betyde, at bønnerne har en meget mørk roast. Det kan også være et resultat af for fin kværning af kaffebønnerne. Den helt fine kværn danner en "blok" i maskinen, hvilket gør det vanskeligt at skubbe vand gennem den. En mindre mørk roasted kaffe og grovere malet kaffe kan være løsningen.
Et godt crema-lag giver din espresso en fyldigere smag og sikrer også en længere eftersmag end filterkaffe. Laget må ikke være for tykt eller for tyndt og må også forblive intakt i mindst 2 minutter. Mange baristaer stræber efter en 1/10 crema af espresso.
Robustabønner er uundværlige for den bedste crema på en kop kaffe. På grund af det relativt høje olieindhold giver disse bønner et tykt lag crema. En kaffeblanding af Robustabønner alene er praktisk talt ikke-eksisterende, da de er relativt bitre, og man får dem derfor altid i en kaffeblanding sammen med Arabica bønner.
Du kan læse mere om forskellen mellem Robusta- og Arabicabønner her.