• Fri fragt ved køb over 3000 kr
  • Levering inden for 2 hverdage
  • Landsdækkende service

Hvad er crema?

Crema er det gyldenbrune lag på din espresso, som du helt sikkert har bemærket. Crema-laget er fyldt med aroma og smag, men det får typisk ikke så meget opmærksomhed, selv om det afslører meget om din kop kaffe. Er du nysgerrig på, hvad et crema-lag kan fortælle dig om din kop kaffe? Så bør du læse med her.

Hvad består crema af?

Cremaen på en espresso består af olier og sukkerarter, der frigøres, når kaffebønnerne males. Fordi olier flyder meget, dannes der et lag på kaffen. Farven og tykkelsen på dette lag kan variere meget, fra hasselbrun til meget mørkebrun og fra tyndt til meget tykt lag.

Farven på crema

Hvis crema-laget på din kaffe er meget let, så smager kaffen nok ikke så stærkt. Hvorfor det? Vandet er formentlig ikke varmt nok, hvilket gør, at kaffen ikke kan opløses helt. Hvis man derimod har for varmt vand, vil der være for meget, der udvindes fra kaffen (overekstraktionen). Du kan genkende dette ved det mørke crema-lag, som et resultat af dette.

Tykkelsen på crema-laget

Vil du gerne have et pænt tykt crema-lag? Så er det vigtigt at bruge kaffebønner, der er friskkværnet. Jo længere tid det tager at male bønnerne, desto mindre crema kommer der på kaffen. Ristningen af bønnerne er også vigtig. Brug kaffebønner, der ikke er ristet for mørke. Jo mørkere ristning, jo flere olier og sukker er forsvundet fra kaffebønnerne.

På udkig efter en ny kaffeløsning? Få personlig rådgivning her

Et godt crema-lag giver din espresso en fyldigere smag
og sørger også for at eftersmagen varer længere end ved almindelig filterkaffe.

Crema og kaffens friskhed

Ser det ud til at hele koppen er fyldt med crema, når du laver din espresso? Dette er et godt tegn! For så er kaffen nemlig helt frisk. Når kaffen er færdig med at rende ud af maskinen, skal man kunne se en tydelig forskel på kaffe og crema i glasset. Når man bruger ældre kaffe, dannes der normalt bare et tyndt crema-lag, der opløses efter kort tid.

Ingen crema

Kommer der slet ikke et crema-lag på din kaffe? Dette kan have to årsager. Det kan betyde, at bønnerne har en meget mørk roast. Det kan også være et resultat af for fin kværning af kaffebønnerne. Den helt fine kværn danner en "blok" i maskinen, hvilket gør det vanskeligt at skubbe vand gennem den. En mindre mørk roasted kaffe og grovere malet kaffe kan være løsningen.

Den perfekte crema på din espresso

Et godt crema-lag giver din espresso en fyldigere smag og sikrer også en længere eftersmag end filterkaffe. Laget må ikke være for tykt eller for tyndt og må også forblive intakt i mindst 2 minutter. Mange baristaer stræber efter en 1/10 crema af espresso.

Hvilke kaffebønner giver det bedste crema-lag?

Robustabønner er uundværlige for den bedste crema på en kop kaffe. På grund af det relativt høje olieindhold giver disse bønner et tykt lag crema. En kaffeblanding af Robustabønner alene er praktisk talt ikke-eksisterende, da de er relativt bitre, og man får dem derfor altid i en kaffeblanding sammen med Arabica bønner.


Du kan læse mere om forskellen mellem Robusta- og Arabicabønner her.

Til dig der ønsker at blive en rigtig kaffenørd!